“ОД СТРАДАЊА ДО СЛОБОДЕ” премијерно на Свечаној сједници Борачке организације

22343954_1389957301117010_1889263967_o

У част војничке славне побједе и слободе која је обасјала  Брод 7.октобра 1992.године, Борачка организација одржала је 3.свечану Сједницу Скупштине ОБО.

Главна тачка је била  приказивање првог документарног филма о рату у Броду под називом “ОД СТРАДАЊА ДО СЛОБОДЕ”.

Општинска борачка организација Брод ријешила је да се направи документарни филм о почетку рата на простору  општине Босански Брод, који је уједно и почетак рата у Босни и Херцеговини, иако о томе у нашем друштву постоје различита мишљења.

Познато је да се још током 1991. године десило низ инцидената у којима је са хрватске стране гранатиран простор ове општине. При том су бирана села потпуно или претежно насељена српским становништвом, а у једном таквом гранатирању је погинуо инжењер Војислав Горановић, на радном мјесту у Циглани Клакар Горњи, који уједно представља и прву цивилну жртву крвавог рата који се спремао.

Ако све то и није био почетак рата, нико не може оспорити да улазак регуларне хрватске војске и паравојних формација на територију општине Босански Брод који се догодио 03.03.1992. године, не представља агресију на другу земљу и стварни почетак рата.

Према ријечима режисера Миле Савића, од прикупљеног материјала, прво је израђен документарни филм, за потребе историјског часа за дан ослобођења Брода, а затим ће се израдити серијал од три дијела: почетак рата у Босанском Броду, окупација Брода (логори) и ослобођење Брода.

У току сједнице, а на тему снимања филма и војне акције ослобођења Брода причао је и пуковник  Мико Шкорић, који је са јединицама ВРС међу првима ушао у  Брод.

Аутор филма је Миле Савић из Бања Луке, иначе аутор и филма “Споменко на вјечној стражи”, а техничка екипа је била сачињена од стручних лица из Бања Луке и Брода, а теренски рад огледао се у узимању изјава и снимању локација занимљивих за збивања којима се филм бави.

Сједница је одржана 6.октобра у 18,00 часова у амфитеатру Средње школе „Никола Тесла“. На сједницу су, поред чланова Скупштине, присуствовали представници локалне власти, свештеници СПЦ, бројни грађани брода као и бројни гости и делегације других општина. Посебно је част Борачкој била што су сједници прирустволе и  војне старјешине који су директно учествовали и војној операцији за ослобођење Брода 1992.године, Мико Шкорић, Илија Црнобрња и други. Сједници је присуствовао и представник Центра за истраживање злочина над српским народом из Бања Луке. Сала амфитеатра је била пуна.

Године су прошле, многи актери тих догађаја нису међу живима и крајњи је час да се такво нешто уради и укаже на стварне узроке и почетке сукоба у Посавини .

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to best wordpress themes, wordpress 4 themes and WordPress Themes Free