БОРАЧКА ПРИЗНАЊА ЗАСЛУЖНИМ АКТИВИСТИМА

22312056_1389959607783446_308291957_o

У поводу “Октобарских свечаности слободе 2017″ Борачка организација одржала је 3.свечану Сједницу Скупштине ОБО.

Главна тачка је била  приказивање првог документарног филма о рату у Броду, али су додијељена највиша признања која додјељује Борачка организација у поводу јубиларних годишњица, односно појединцима и колективима и су у току протеклог периода  дали изузетан допринос,  имали врло добру сарадњу и  дали подршку и помоћ  Борачкој организацији.

 ПОВЉЕУ, Борачка организација додијелила је  ЗЕВ „Борачка зграда“ и истакли: „То је посебан и изузетан колектив, заједница дивних и добрих људи које су зближиле не тако сретне околности. Али они су успјели. Успјели су да нађу разумијевања једни за друге, да се помажу да се уважавају. Заједница етажних власника „Борачка зграда“ је заједница на коју је Борачка организација посебно поносна. Ту заједницу чини 12  породица погинулих бораца и 10 ратних војних инвалида. Сваке године станари зграде организовано посјећују Борачку организацију којом приликом  посјете Спомен собу гдје упале свијеће за погинуле борце и полоће цвијеће. Такође, Борачка организација узвраћа и њима посјету и то у поводу октобарских свечаности.. Ове године, ЗЕВ Борачка зграда, освојила је и прво мјесто на општинском такмичењу за најуређенију зграду. Честитамо им за све њихове успјехе, а највећи и најљепши успјех им је слога.“  Признање је примио Горан Мичија, предсједник ЗЕВ „Борачка зграда“ иначе борац и РВИ.

 СРЕБРНУ ЗНАЧКУ- Борачка организација додијелила је Ненаду Ђукићу, борцу 1.категорије, дугогодишњем члану Борачке организације Ненад је носилац и одликовања које додјељује предсједник Републике Српске -Медаља за војне заслуге.  Члан је Предсједништва у два сазива и предсједник Мјесне организације Центар. Као предсједник МОБ Центар прикупио је податке о броју борачких категорија у МЗ Град Центар, а посебно је дао допринос у организовању бораца и дјеце бораца на учешћу у турнирима које организује Борачка организација, али и на традиционалном поноћном турниру када су освојили прво мјесто. И на 7.октобарском турниру 2017.године, Ненад је окупио екипу бораца и потомака (дјеца погинулих бораца и дјеца бораца) те освојили прво мјесто и Прелазни пехар. На том последњем турниру, поред побједе, кажу други у својим коментарима, да је много више било лијепо и угодно дружење на турниру него и освојено мјесто.

ЗЛАТНУ ЗНАЧКУ –Борачка организација додијелила је  постхумно великом активисти Борачке организације, Луки Цветковићу.  На сједници су рекли о Луки „Готово да нема особе у Броду која није познавала нашег покојног Луку.  Један је од оснивача Борачке организације и остао је њен вијеран члан до краја живота. Био је члан предсједништва и Скупштине Борачке организације и то један од врло активних чланова, волонтера.  Његова животна мисија је била да ублажи бол породицама из Србије чија су дјеца погинула у мају и априлу као припадници Југословенске народне армије и да им покаже захвалност из Брода. И Лука је тада, у априлу 1992.године рањен и остао тешки инваид. Живио је за Брод. Журио је да помогне свом народу гдје је год стигао. Све наше активности у Борачкој  је пратио и помогао. Учествовао је у изградњи Спомен бисте генералу Славка Лисице, а посебно  истичемо Лукину везу са Врањем и Сурдулицом. Склопио је трајно пријатељство брођана са њима. Активно је  радио на прикупљању фотографија за  погинуле припадника  ЈНА које су постављене у Спомен соби у Броду и био иницијатор изградње споменика младим војницима у Унци. Борачка организација Брод захвална је лукином сину Саши, кћерки Тањи и унуцима, што су након његове смрти остали вијерни чланови Борачке организације и заједно његују и чувају успонеме на прошлост.“ Посмртно признање, Златну значку, преузела је кћерка Тања.

Сједницу су уљепшале и дјевојке црквеног хора Свети Деспот Стефан Лазаревић, као и група младића (појаца) из Брода  који су отпјевали стару дивну пјесму “Војвода Степа на коњу јаше”

22345403_1389956977783709_1638737037_o

22343954_1389957301117010_1889263967_o

22323181_1389958311116909_780063283_n

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to best wordpress themes, wordpress 4 themes and WordPress Themes Free