16.септембар -у историју Брода уписано је и име Војислава Горановића

SONY DSC

Дана 16.09.2017.године са почетком у 11,00 часова у кругу предузећа „Грамат“служен је помен парастос погинулом Војиславу Горановићу, некадашњем директору предузећа „Грамат“ на циглани, који је настрадао на радном мјесту 16.09.1991.године усљед артиљеријских дејстава из РХ.

Парастосу су присуствовали чланови Борачке организације, браћа Војислава Горановића,Начелник општине, потпредсједник СО-е Брод, те бројни грађани Клакара Горњег и Брода

SONY DSC

 

SONY DSC

 

SONY DSC

 

SONY DSC

Предсједник Борачке организације је напоменуо да је погинули Војислав Горановић прва жртва у БИХ, да су послије тога почела и остала ратна дешавања у Броду, те да је циљ Борачке организације да се докаже права истина о почетку рата и истина о кривцима за почетак рата. Напоменуо је такође да се те жртве не смију никад заборавити и да ће Борачка организација и даље се трудити да се у што већем броју окупљају борци и поштоваоци и да се  одаје почаст  свим погинулим борцима и цивилима Отаџбинског рата. Након помена присутнима се  обратио и Мирко Горановић брат погинулог Војислава, који је  изразио захвалност што се име његовог брата није заборавило, што Борачка организација обиљежава дан погибије и што је направљена спомен плоча покојном брату.

 

У историју Брода уписано је и име Војислава Горановића, 16.септембра 1991.године

vojislav goranovic - spomen soba

У ноћи између 15-ог  на 16. септембар 1991.године, како ми то у Броду имамо обичај рећи, а  што је и жива истина,  десила се прва оружана агресија регуларне војске Републике Хрватске на БиХ, односно  те ноћи је извршена  агресија на сав српски народ у бившој општини Босански Брод. Тада су са простора Славонског Брода, артиљеријским оружјем гађана сва српска насеља у општини Босански Брод, дуж ријеке Саве. Та отворена агресија је имала и свој данак: , у јутарњим часовима, смртно је страдао инжињер Војислав Горановић, технички директор  индустрије грађевинског материјала „ГРАМАТ“ у Горњем Клакару.

            Била је то прва жртва рата у БиХ, рата који званично није ни почео.

Сјећање на Војислава-Воју није и неће бити само ова спомен плоча која је изграђена 2015.године и коју ће поштоваоци обилазити и  свијеће на дан 16.септембар сваке године. Сјећање на њега је уклесано у мисао грађана Брода и раније. Двије улице у Броду су добиле назив  везане за догађај из 1991.године. Тако  једна улица у Броду  носи име  Воје Горановића, а друга је улица 16.септембар.

Надамо се да ће становници тих улица као и сви грађани Брода  живећи и корачајући  слободно тим улицама, и  многим улицама које носе имена наших хероја,  знати цијенити слободу и хтјети гајити сјећање на историјске чињенице.

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to best wordpress themes, wordpress 4 themes and WordPress Themes Free