БУДИМО ПРИЈАТЕЉИ, РОДИТЕЉИ, БРАЋА – БУДИМО ХУМАНИ И ПРИХВАТИМО ДЈЕЦУ СА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

Kosovska djeca posjeta 003

Да подсјетимо, прошле године, у другој половини августа, код нас је боравило 50-оро дјеце из села Пасјане код Гњилана. Тада је ово за брођане био велики испит људскости и хуманости. У госте су нам дошла дјеца из једне, за нас, релативно непознате средине. Дјеца, која су до сада била ускраћена за много тога у свом досадашњем дјетињству, одрастала у амбијенту сталних провопокација и неријетких физичких малтретирања.

Били су седам дана, и дружећи се са нашом дјецом осјетили су слободу, коју, тамо одакле долазе, већ одавно немају. Слободно су се кретали по нашем граду, са својим домаћинима завиривали у сваки његов кутак, без обавезе да се крећу само у организаваним групама, или ограничења уласка у кућу са првим сумраком. Отишли су одавде пуни лијепих утисака, са жељом да се догодине опет врате овдје.

Неће се они ове године вратити овдје, они ће ове године у неки други град, другу школу, да упознају неку другу дјецу.

А ми смо и пред собом и пред Богом положили један велики и хуман испит, и за то добили признања и са одговарајућег нивоа Републике Српске, и од руководства школе из Пасјана, али и од родитеља, чију смо дјецу прошли пут угостили.

Међутим, овим наш задатак није завршен. Пред нама је нови хуман и узвишен задатак.

Ове године у Брод ће доћи, као што рекосмо, дјеца из Грачанице, из Основне школе „Краљ Милутин“, из породица са троје и више дјеце. У ствари, из разговора са директором ове Школе, у Брод ће доћи дјеца старости од 11 до 14 година, из породица са четворо и више дјеце. Троје дјеце тамо има скоро свака породица.

У циљу што боље припреме провођења ове акције начелник Општине именовао је Организациони одбор за организацију боравка ове дјеце у Броду. Организациони одбор је већ одржао неколико састанака, дефинисао најважније задатке, и препознао потенцијалне проблеме, на које треба највише посветити пажњу. Да би се ова акција што квалитетније припремила, овом Одбору, својим могућностима на располагање ће се ставити Бродска парохија Српске православне цркве, општинска Борачка организација и Коло српских сестара.

Први и најважнији корак и задатак овог одбора је да обезбиједи смјештај и боравак ове дјеце са Космета. У том правцу су већ покренуте одговарајуће активности, али оне са собом носе неке условљавајуће садржаје.

Породице, односно, дјеца која буду примала госте, који нам долазе, требају да буду истог пола, и приближног узраста. С обзиром да нам долази 30-ак дјевојчица и 20-ак дјечака различитог узраста у распону од 4 године, да би имали сигурност смјештаја по овим условима, потребно је да имамо повећан капацитет смјештаја као потенцијалну резерву.

Апелујемо на све родитеље, који имају дјецу наведеног узраста, који су умогућности да обезбиједе седмодневни боравак нашим малим гостима да се пријаве у просторије ОШ „Свети Сава“ или Борачке организације, и тиме дају велики и најважнији допринос код гостовања ове дјеце у Броду.

Без обезбијеђеног смјештаја и боравка ни ова акција неће бити проводива, нити ће имати свој смисао. Оно што се од домаћина тражи, то је смјештај и храна за госте као и за своју дјецу, и да са тим првим данима распуста дјеца заједно доживе осјећај слободе и растерећења. Наша дјеца од школе и свакодневних обавеза, а гости са Космета од тмурног амбијента из кога су дошли.

Други задатак Организационог одбора је да осмисли повремене садржаје за ову дјецу, кроз културне, спортске и забавне садржаје. Искуство од прошле године нам говори да овај дио можемо још боље и садржајније урадити него прошли пут. Средином седмице њиховог боравкакод нас, дјеца са Космета ће бити примљена код Предсједника Републике Српске. Том приликом ће бити уприличено потписивање повеља о братимљењу између школа са Космета и Републике Српске, а наша Школа ће потписати повељу са ОШ „Краљ Милутин“ из Грачанице.

Посебан задатак овог Одбора ће бити прикупљање помоћи за госте са Космета. Допринос у овом смислу даће представници наше Бродске парохије, Коло српских сестара и Борачка организација. Оптина ће, као и прошле године сносити свој терет обавеза у културном, спортском и забавном садржају, преузети трошкове превоза, и обезбиједити пригодне поклоне.

Пред нама је прилика да се покажемо онакви какви и јесмо, добри домаћини и хумани људи. Свако ко има вољу и могућност може на свој начин да да допринос овој акцији. Дочекајмо ове страдалнике на достојанствен и људски начин. Сјетимо се свога страдања у избјеглиштву, сјетимо се вишекратног боравка наше дјеце у Грчкој. Урадимо то са мишљу да нико, никад више нашу дјецу не буде требао примати из овог разлога из кога ми примамо ову дјецу.

Нека ни овај пут не буде узалудна једна тако једноставна мисао нашег благопочившег Патријарха Павла: „Будимо људи…“ опет и поново!

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to best wordpress themes, wordpress 4 themes and WordPress Themes Free