Дан бораца и Дан Првог српског устанка, оживљена сјећања на хероје

14 februar

 

Борачка организација Брод је у уторак, 14. фебруара,  обиљежила Дан бораца и Дан првог српског устанка.

Као што је традиција у Борачкој организацији, обављена је посјета Спомен соби, у којој су похрањене фотографије погинулих бораца са подручја Брода,  других јединица и из Србије, који су погинули за одбрану и ослобођење Брода. Минутом молитвене тишине присутни су одали почаст погинулим и умрлим борцима одбрамбено отаџбинског рата, положено је цвијеће, а присутнима су се обратили Зоран Видић, предсједник Предсједништва Борачке организације Брод и начелник општине Брод господин Илија Јовичић,  те се  подсјетили се на значај 14.фебруара кроз историју српског народа, од Првог српског устанка до данас.  Видић је у свом обраћању напоменуо да Борачка организација Брод, у сарадњи са локланом управом, свакодневнои  ради и изналази начине како да се помогне борачким категоријама који се налазе у тешкој ситуацији. Посебно је споменуо изражен проблем здравственог стања борачких категорија, напомињући да су родитељи  погинулих бораца махом старије и болесне особе, а и борци којису у преживјели рат да се сада неријетко сусрећу са посљедицама тешког времена проведеног четири године на ратиштима и у рововима. Због тога је напоменуо да је потребно да се појача помоћ за бањско лијечење као и помоћ за трошкове свакодневног лијечења.

Дан бораца уврштен је у Календар значајних датума Одбрамбено отаџбинског рата Владе Републике Српске и  има статус догађаја од републичког значаја. Централна прослава обиљежавања Дана бораца организована је  у Вишеграду  служењем помен парастоса  у манастиру Добрун и полагањем цвијећа на споменик вожду Карађорђу, а затим на Тргу у Вишеграду полагањем цвијећа на споменик браниоцима Републике Српске.

Након посјете Спомен соби  борци су наставили дружење у просторијама Клуба бораца.

У поводу Дана бораца активисти Борачке организације  обавили су  и неколико кућних посјета борцима Отаџбинског рата, члановима Борачке организације.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to best wordpress themes, wordpress 4 themes and WordPress Themes Free