СЛУЖЕН ПОМЕН У КЛАКАРУ ДОЊЕМ ЗА СРПСКЕ БОРЦЕ – ВИДОВДАН-

Vidovdan (2)

 

28.јуна, на Видовдан,  у Клакару Доњем обиљежена је храмовна слава у храму Светог Кнеза Лазара, а у организацији Мјесне организације бораца , свештеници СПЦ, служили су  помен парастос  погинулим борцима .

У последњем , Одбрамбено отаџбинском рату, из Клакара Доњег погинуло је  једанаест  бораца. Након рата, свих   једанаест храбрих јунака одликовно је  највишим одликовањима Републике Српске,  „Медаљом заслуга за народ“. 

Пригодним програмом омладине из културно-умјетничког друштва и бираним ријечима Неде Свичића, који се обратио испред Мјесне организације бораца и  Мјесне заједнице Клакар Доњи,  оживљене су успомене на протекли рат и на борце који су животе дали за отаџбину.

Сви заједно одали су почаст полагањем вијенаца и цвијећа.

Парастосу су , поред ППБ и бројних мјештана, присуствовали и представници локалне управе  заједно са начелником општине, те бројни представници  других удружења и политичких партија.

Поводом Видовдана,  мјештани Клакара Доњег припремили су трпезу љубави за све госте.

Цитат Светог Владике Николаја Велимировића:

“Ево нам опет Видовдана. Ево данa, који никад неће постати ноћ докле год Срби буду били хришћански народ, љубитељи Крста и слободе. Јер овај дан је показао цену царства небеснога. И земаљско царство не добија се јефтино, а Турци га нису јефтино платили. Али је небесно царство много скупље, и Лазар га је платио жртвовањем себе и целе срБске војске.
Ево дана, када је један хришћански народ све изгубио и добио више од изгубљенога. Ево дана, који као страшни суд виси над народом истовремено благосиљајући и проклињући. Кога благосиља Видовдан? Оне, који вером Христовом живе и дишу, и за Христову веру страдају и гину. Кога проклиње? Проклиње неутралце, који стоје између верних и безверних, између националиста и интернационалиста, између Христа и Антихриста. Они јадници заборављају, да Христос за деветнаест столећа није изгубио ни једну битку, нити ће!“

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to best wordpress themes, wordpress 4 themes and WordPress Themes Free