Одржана манифестација „Дани Липе на Вучијаку“

Lipa 3

Lipa maraton

Симболично- маратон са Трга Патријарха Павла и Централног споменика погинулим борцима до Липе код спомен Цркве

Путем према Липи након 24 године – сјећање на дане егзодуса - млади поштују тековине Одбрамбено-отаџбинског рата

БРОД, 05. ЈУНА  – Данашњим програмом завршена је дводневна манифестација „Дани липе на Вучијаку“, која је започела у суботу 04. јуна служењем помен парастоса код спомен обиљежја у Подновљу и паљењем традиционалне „Вучијачке ватре“.  Програм је започео у 11 часова служењем свете литургије у цркви Светог Јована Владимира на Липи, након чега је одржан помен парастос, уз полагање вијенаца на спомен обиљежју поред цркве, уз наступ културно-умјетничких друштава и обраћање званица.

Будући да се мјесто Липа налази на додирној тачки општина Брод, Модрича, Дервента, Добој и Вукосавље, протеклих  година организација ове манифестације се одвијала уз координисану сарадњу општина, међутим ове године је, по први пут, договорено да сваке године друга општина буде домаћин. За првог домаћина изабрана је општина Брод.

„Ово је веома важан дан за све становнике овог подручја, јер пре 24 године је велики број бораца и цивила дао своје животе за очување наше Републике Српске, од чега су на Липи вођене неке од најважнијих борби“, изјавио је Илија Јовичић, Начелник општине Брод.

Овогодишње обиљежавање ове манифестације каратеристично је по томе што су се из правца Брода две групе грађана симболично упутиле ка Липи. Прва група од око 300 грађана, са паркинга мотела „Камен“ у 07 часова започела је марш „Путевима првог егзодуса Срба у БиХ“ у дужини од 10км, симболизирајући пут повлачења српског становништва до Липе, гдје је упостављена војна линија. У другој групи око 40 маратонаца и бициклиста, са централног градског трга Патријарха Павла, организовала је маратон у дужини од 27км, чији је коначни циљ такође била Липа.

Присутнима се обратио и први ратни командант Вучијачке бригаде, Владета Живковић и евоцирао успомене на дане проведене на Липи и Вучијаку 192.године, али је и посебно истакао колико је потребно да борци и њихови потомци буду и даље јединствену у очувању тековимна.

Организатор манифестације је Борачка организација Брод, под покровитељством Општине Брод.

„Борачка организација Брод је ове године имала велику част да буде домаћин и организатор овог важног догађаја који има велики значај за сав српски народ“, изјавио је Зоран Видић, предсједник предсједништва Борачке организације Брод.

Након службеног дијела програма, организатор је припремио ручак за преко 500 грађана и гостију са других општина.  Поред домаћина, манифестацији су присуствовали и представници околних општина, општинских борачких организација, те великог броја удружења грађана.

 

Lipa 4

 

Испред Спомен цркве на Липи

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to best wordpress themes, wordpress 4 themes and WordPress Themes Free