“ПУТЕМ ПРВОГ ЕГЗОДУСА СРБА У БиХ”

Lipa

“Дани Липе на Вучијаку”

Сваке суботе и недјеље, пред православни празник Спасовдан,  његује се  помен и сјећање на борбе вођене 1992. године, када је спријечено даље цијепање Републике Српске . На мјесту Липа гдје се спаја пет општина – Добој, Дервента, Брод, Модрича и Вукосавље изграђена је спомен-црква посвећена Светом Јовану Владимиру, а у порти су подигнути споменици погинулим српским борцима у одбрамбено-отаџбинском рату и Другом свјетском рату.

Борачка организација општине Брод, носилац је свих активности за организовање  овогодишње  традиционалне манифестацију „Дани липе на Вучијаку“.

У суботу, 04. јуна, у 19 часова у  Подновљу – служиће се помен парастос погинулим борцима вучијачке бригаде у Спомен соби  гдје се налазе ликови 124 погинула борца Вучијачке бригаде, од којих су 42 борца са подручја Брода,  након чега ће, са почетком у 21 час,  бити организован молитвени помен и паљење „Вучијачке ватре“.

У недјељу, 05. јуна, са почетком у 11 часова, креће се са служењем свете литургије у спомен цркви на Липи, након чега ће бити организовано обраћање званица, полагање вијенаца и заједнички, народни  ручак.

“Путем првог егзодуса Срба у БиХ”

У знак сјећања на дане страдања и егзодуса српског народа са подручја општине Брод, Борачка организација ове године, по први пут,  организује марш дужине 10км  под називом „Путевима првог егзодуса Срба у БиХ“. Марш се организује у сарадњи са мјесним борачким одборима, удружењем планинара, извиђачима, Соколског друштва, мјесним заједницама, Равногорско-четничким покретом и другим заинтересованим грађанима. Предвиђен је полазак у недјељу 05. Јуна, у 07 часова, са паркинга мотела Камен, одакле ће се колона запутити ка спомен цркви у Липи. 

Позивају се сви грађани да посјете ову свечану манифестацију, посебно да узму учешће у маршу,  и на тај начин  одају почаст свим страдалим борцима и цивилима са подручја наше и других општина.

Сви заинтересовани за учешће у маршу “Путем првог егзодуса Срба у БиХ” могу да се јаве у своју мјесну организацију бораца, у неко од наведених удружења или у канцеларију Борачке организације, наредне недјеље у времену од 7 до 15 часова или на телефон 053/610-628 .

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to best wordpress themes, wordpress 4 themes and WordPress Themes Free