Помен парастос жртвама протеклих ратова у Барици Доњој

baricaaa

У  недељу, 25.октобра  2015.године,  испред  споменика  жртвама  усташког  терора  1941.године  у  Доњој  Барици на  коме  су  исписана  имена  124 невино  убијених  Срба  из  Доње  и  Горње  Барице и спомен плоче погинулим борцима и цивилима последњег Одбрамбено отаџбинског рата, служен  је  помен  парастос. Парастос  је  служио  протонамјесник  Драган  Зарић, парох  лужански, у  присуству  потомака породица  убијених, чланова  Борачке организације  и  Начелника  Општине  Брод  који  су  након  парастоса  положили  цвијеће  и  упалили  свијеће за  покој  душа  убијених  Срба.

 “На овом мјесту  спојени су споменици Другог свјетског рата и последењег Отаџбинског рата. Овдје је спојена и наша мисао  и сјећање на  трагичне судбине српског народа села Барица и сјећање на сваког невиног борца и цивила  из свих српских страдања и ратова. На овом споменику уклесана су имена  српских  страдалника  којима се гробови не знају, за које  данас палимо свијеће и спомињемо им имена, да се не забораве.

Борачка организација настоји и настојаће и даље да окупља потомке свих српских ослободилачких ратова. Настојаћемо да кроз своје активности, посбно кроз обиљежавање значајних датума и догађаја,  одржимо истину и сјећање на  патње нашег народа и да дјела српских бораца нико на овом простору не заборави и не подцјењује. Са искреним задовољством и надом подржавли смо о идеју потомака страдалих Срба да се у Броду  оснује удружење потомака и поштовалаца жртава усташког терора, посебно из разлога што ће њихов циљ бити  тражење мјеста гдје су сахрањени посмртни остаци страдалих срба са подручја Брода.” ,рекао је предсједник Предсједништва Борачке организације.

Свој допринос служењу помена дали су и чланови културно-умјетничког друштва из Брода.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to best wordpress themes, wordpress 4 themes and WordPress Themes Free