ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БРОДА – ПОМЕН И СЈЕЋАЊЕ НА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ

pomen

Брођани су се  7.октобра испред централног споменика на Тргу Патријарха Павла, подсјетили  на погинуле борце  Одбрамбено отаџбинског рата и на догађаје који су  претходили окупацији Брода, као и на догађе из времена послије ослобођења.

Зоран Видић, предсједник Предсједништва ОБО, истакао је да је 7.октобар посебан дан за брођане јер је на тај датум, прије 23 године, Брод био ослобођен од непријатељске окупације, односно да је   6. на 7. октобар 1992.године, након вишемјесечне окупације, уз помоћ Војске Републике Српске,  бројних јединица и бригада, ослобођен    Брод . Слободу су  нажалост многи  дочекали сузних очију, али и са поносом у души што је Брод слободан па  је данас обавеза свих грађана да се сјете оних истакао је Видић.

За слободу Брода и у читавом рату за стварање и очување Републике Српске учествовало је преко 2500 бораца из Брода.  244 борца из Брода је дало своје животе, а  преко 500 бораца је рањено. За Брод је понос што су у одбрани и у операцијама за ослобођење учесвовале и жене борци- само у бродском батаљону  било их је 10 .

Сјетили су се грађани Брода и генерала Славка Лисице, са жалом што није учесник  свечарских дана, али и напоменом  да је успомена  на њега жива  и живјеће док је живих и брођана јер је генерал Славко Лисица е   био почасни грађанин Брода, а памтиће га  као изузетног војсковођу и официра, као ослободиоца Брода, као  пријатеља.

Видић је у поводу Дана слободе и сјећања на заслужне борце, посебно поздравио  ратне команданте и официре Републике Српске, који су учествовали у војној операцији за ослобађање и који сваке године посјећују Брод и сјећају се ратног пута и дана када су се водиле жестоке борбе. Истакао је да су сви они  изузетно  поштовани од стране  брођана, јер су били, у одређено врјеме на одређеном мјесту и нису мислили тада на своје животе него на живот српског народа који је трабао бити враћен из избјеглиштва на своја огњишта.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to best wordpress themes, wordpress 4 themes and WordPress Themes Free