Обиљежени “Дани Липе на Вучијаку 2015″

У суботу 16. маја 2015. године, одржан је помен парастос у Подновљу, којим свечано почињу „Дани липе на Вучијаку“. Сваке суботе и недјеље, пред православни празник Спасовдан, његује се  помен и сјећање на борбе вођене 1992. године, када је спријечено даље цијепање Републике Српске, и омогућен наставак пробоја коридора под називом „Битка за пут живота и спаса“.

Помен парастос је одржан у Спомен-соби у Подновљу са почетком у 19 часова, у знак сјећања на жртве и хероје, припаднике Вучијачке бригаде.

Овом традиционалном догађају присуствовали су и представници општине Брод-начелник општине  и представници Борачке организације Брод. Цвијеће и вијенци су положени испред Спомен собе у Подновљу, гдје се налазе ликови 124 погинула борца Вучијачке бригаде, од којих су 42 борца са подручја Брода, а затим је почаст одата и положено и цвијеће испред споменика погинулим борцима и цивилима из Другод свјетског рата, који се налази у центру мјеста Подновље.

 

Манифестација „Дани липе на Вучијаку“ настављена је молитвеним поменом у Спомен-цркви на Липи,  касније запаљене и традиционалне “Вучијачке ватре”, а у недјељу 17. маја,  у цркви посвећеној Светом Јовану Владимиру, служена је литургија и помен парастос. Бројне делегације, међу којима су и представници општине и Борачке организације Брод, одале су почаст погинулим борцима Вучијака и положено је цвијеће испред  Спомен цркве, која је изграђене у знак захвалности и сјећања на страдале из Вучијачке бригаде са подручја Брода, Дервенте, Добоја, Модриче и Вукосавља изграђена, те  испред споменика Бранку Ковачевићу- хероју, припаднику четничког Вучијачког одреда, који је погино у Другом свјетском рату.

 

Присутнима су се обратили Владета живковић-први командант Вучијачке бригаде и Душко Пајић- као домаћин, иначе предсједник Мјесног одбора бораца у Подновљу, а након обраћања уприличен је богат културно-умјетнички програм КУД-ова из оближњих мијеста, међу којима и КУД „Душко Трифуновић“ Брод.

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to best wordpress themes, wordpress 4 themes and WordPress Themes Free