У Броду промовисан роман “МАЈКА” аутора Миленка Аврамовића,пуковника у пензији

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У оквиру „Октобарских свечаности слободе 2014“ и годишњице ослобођења Брода, у понедељак 06.10.2014, у просторијама Скупштинске сале СО Брод, одржана је промоција допуњеног издања књиге “Мајка”, пуковника Миленка Аврамовића.

У препуној сали, присутнима су се обратили и предсједни ПредсједништваБорачке организације Брод, оран Видић, син генерала и команданта ВРС Дарко Младић и други гости и књижевни критичари, који су говорили о роману, али и о времену и условима под којима се стварала идеја и инспирација за писање овог дјела.

Како је сам аутор навео, прва инспирација се појавила као завјет генералу Младићу, који је у Власеници, проглашавајући најзаслужније за стварање Републике Српске, одликовао четири мајке које су у отаџбинском рату изгубиле по три сина, а неке и мужеве. У емотивном говору, генерал им је рекао: “Ја немам ништа више да вам дам осим мојих суза…”. Од тог сусрета, истиче аутор, знао сам да морам рећи истину о овим женама.

На жалост, каснија истраживања су показала да је број мајких које су изгубиле три и више синова, далеко већи и тренутно је регистровано четрнаест таквих жртава, од којих, на жалост, многе нису живе. Аутор роман посвећује њима и свим другим мајкама, чија се љубав према дјеци може поредити само са нечим божанским.

Ова промоција је  уједно била  и донаторско вече за прикупљање новчаних средстава за изградњу куће породице Зечевић, мајке Миље. Мајка Миља Зечевић је била свједок свирепог убиства њена три сина и мужа и још петоро комшија Срба из Сијековца у Одбрамбено отаџбинском рату. Њихова кућа је минирана.  Аутор романа, од својих продатих књига даровао је мајци Миљи за изградњу куће 50% прихода. Куповином књига и  донацијом присутни су показали  хуманост, топлину и љубав и дали  увјерење  да смо сви ми  њени синови и кћери. Не можемо јој надомјестити  снагу њених синова, али јој можемо  направити дом у коме ће пристојно живјети. Изградњом куће Мајци Миљи изградиће се и својеврсна спомен соба , гдје би се у нарeдним временима похрањивали сви подаци, чињенице и истине о злочину над сијековчанима.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to best wordpress themes, wordpress 4 themes and WordPress Themes Free