ГЕНЕРАЛ РАТКО МЛАДИЋ ЧЕСТИТАО БРОЂАНИМА ДАН ОСЛОБОЂЕЊА

7.oktobar 2014 027

 

Брођани су 7.октобра  свечано обиљежили 22 године слободе у Броду.

Свечаност је почела у јутарњим часовима пријемом команданата, командира и делегација Борачких организација и делегација сусједних општина код начелника општине Брод, затим посјетом Спомен соби, служењем помен парастоса на Тргу испред Централног споменика и Свечаном сједницом СО-е Брод.

Служењем помен парастоса испред Централног споменика присутни су одали почаст погинулим борцима у Одбрамбено отаджбинском рату и присјетили се ратних дешавања из октобра 1992.године.

Зоран Видић, предсједник Предсједништва ОБО,  истакао је да је 7.октобар посебан дан за брођане јер је на тај датум, прије 22 године, Брод био ослобођен од непријатељске окупације. У обраћању, подсјетиосе Видић на догађаје који су претходили окупацији Брода, као и догађе из времена послије ослобођења:

„ Радост слободе 7.октобра 1992.године, помутили су призори које су затекли у својим селима и самом граду. Све српске куће биле су спаљене и сравњене до темеља, порушене наше цркве, а у граду уништена индустрија. Оно што је још трагичније биле су масовне гробнице у којима су побацани убијени српски цивили. Радост слободе нису дочекали ни многи српски борци, који су животе дали на путу повратка и спаса. Зато смо данас овдје, да их не заборавимо и да о њиховим дјелима причамо будућим покољењима.“

Ове године посебан гост на овом окупљању био је Дарко Младић, син генерала Ратка Младића. Дарко Младић се обратио брођанима и захвалио им се на подршци коју пружају његовом оцу, те обећао да ће пренијети лијепе утиске и поздраве из Брода генералу у Хаг.

Видић је и сам  пренио свим брођанима и поздраве од генерала Ратка Младића, са којим је имао прилику и част да телефонски разговара тај дан и рекао:

„Данас смо у Борачкој организацији сједили заједно са Дарком и нашим официрима, па смо имали заиста изузетну прилику и част да се телефонски чујемо директо са нашим генералом. Укључен је био интерфон на телефону, тако да је Борачка организацом одјекивао глас нашег генерала који  нам је честитао наш празник, споменуо генерала Лисицу, питао да ли ради Рафинерија- како живи народ у Броду. Не могу вам описати колико смо поносни и почашћени били сви који смо имали прилике да причамо данас са генералом.

Драги наш Дарко, пренесите опет нашем генералу ратку Младићу, наше најискреније поздраве, пренесите му захвалност за све што је урадио за Републику Српску и пренесите подршку да истраје у у борби против неправде. Ми се искрено надамо да ћемо дочекати дан када ће нам се и генерал обратити овдје са овога мјеста. „

Борци су се тај дан, са посебним поштовањем присјетили славног  генерала Славка Лисице, под чијом комадом је Брод ослобођен. Рекли су „недостајете нам генерале. Ми и даље осјећамо исто:тугу што нист данас са нама, понос што смо вас имали, подршку вашој породици и захвалност за слободу. Како би наша дјеца и потомци знали да сте постојали, једна улица у Броду добиће ваше име. Команданте, генерале, ви и јесте данас и сваки дан са нама  .Српски народ Брода неће Вас заборавити. Нека  вам је вјечна слава и хвала .“

Успомене на те дане, са присутнима је подијелио и командант бивше Крњинске лаке пјешадијске бригаде ВРС, сада пуковник, Мико Шкорић, који је са искреним емоцијама причао о успјесима српске војске, али нажалост и са стравичним призорима које су затекли у Броду 7.октобра.

У знак помена мајке погинулих бораца и бројне делегације, положили су цвијеће испред Централног споменика.

7.oktobar 2014 028

 

 

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to best wordpress themes, wordpress 4 themes and WordPress Themes Free