СЈЕЋАЊЕ НА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ У МЗ „РИТ“

У мјесној заједници «Рит» , 25.марта 2014.године служен је помен парастос   дванаесторици погинулих бораца Одбрамбено отаџбинског рата са подручја те МЗ. Парастос је служио протојереј Жељко Теофиловић, уз присуство већег броја чланова ППБ, бораца, представника Борачке организације , општине Брод и грађана, крај спомен обиљежја . Након молитвеног сјећања, уз пригодан програм чланова КУД-а «Лијешће» евоциране су успомене на догађаје из ратног периода.

Предсједник Мјесног одбора бораца Саво Пантић, у свом обраћању изразио је, у име МОБ «В.Ж.Мишић»  захвалност свима који су присутни и који су одвојили мало времена, јер то мало времена, како је навео, породицама погинулих и за МОБ, значи много и то је израз поштовања према жртвама рата и према тековинама које су створили борци у протеклом рату.

Предсједник предсједништва Зоран Видић, у свом обраћању, истакао је да је ова МЗ симбол почетка страдања нашег народа у протеклом рату, јер су још 1991.године пале  прве жртве. Напоменуо је да су погинула  два младића  из ове МЗ служећи радовни војни рок, као припадници  Југословенске народне армије, на ратиштима у Хрватској  ( Тењски Антуновац и Велика Буна) у борбама против припадника Збора народне гарде ,  25.марта 1992.године свирепо су убијени чланови породица Мартић и Дујанић, а 1994.године погинуо је и Ђуро Видић, борац из ове МЗ.

Нажалост, истакао је и да су током рата многе породице погинулих бораца, поред тога што су изгубиле своје чланове, биле су приморане и да  напусте свје куће, своја огњишта.  Тако су чланови породица погинулих бораца, Петковић, Савановић, Јелић, Радовановић, Кршић и Николић ,уточиште су нашли у Броду.

На крају је Видић позвао све присутне  да 26.марта  буду у Сијековцу, у што већем  броју, да покажемо да смо свјесни страдања нашег народа и да породице жртава нису заборављене.

Почаст погинулим борцима полагањем  цвијећа и вијенаца одали су чланови њихових породица, представници Борачке организације, представници Општине Брод, Мјесне организације бораца «В.Ж.Мишић», Удружења за тражење несталих и заробљених бораца и цивила, те политичких партија.

Након помен парастоса  , активисти мјесне организације бораца и мјесне заједнице, припремили су закуску  за све присутне госте у просторијама Мјесне заједнице.

 

 

V.Ž.Mišić-25.mart 2014 030

 

V.Ž.Mišić-25.mart 2014 012

 

V.Ž.Mišić-25.mart 2014 016

 

V.Ž.Mišić-25.mart 2014 059

 

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to best wordpress themes, wordpress 4 themes and WordPress Themes Free