ПОЧЕЛЕ „ОКТОБАРСКЕ СВЕЧАНОСТИ СЛОБОДЕ“ СЛУЖЕН ПОМЕН ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА У БАРИЦИ

У суботу, 28.септембра (траиционално  прве суботе по Крстовдану)  у склопу „Октобарскихсвечаности  слободе “ , у Барици је служен    помен парастос за све погинуле борце са подручја Барице, као и за погинуле борце из Козарске Дубице ,Оштре Луке, Бања Луке  и других крајишких општина, који су  у протеклом отаџбинском рату страдали на овим просторима. У знак захвалности погинулим борцима изграђена су  спомен обиљежја, а њихове породице, сваке године обилазе мјеста погибије њихових најмилијих. И ове године годишњици обиљежавања помена присуствовао је велики број  чланова из Оштре Луке и Козарске Дубице.

Парастосу је претходили су  пријем породица погинулих бораца и представника пријатељских општина у Општини Брод ,код начелника општине, гдје се пригодним говором начелник општине обратио свим породицама  и посјета Спомен соби. У Спомен соби се, поред погинулих бораца са подручја Брода, налазе и фотографије погинулих бораца других општина који су погинули у војној операцији ослобађања Брода 1992.године.

У Барици су помен служили свештеници Драган Зарић и Ален Марић ( свештеник родом из Брода на служби у околини Оштре Луке који је допутовао заједно са ППБ из Оштре Луке), а скупу су се обратили Зоран Видић, предсједник Предсједништва Борачке Брод и Драгољуб Ћибић, предсједник Борачке организације из Козарске Дубице.

Зоран Видић је истакао  да је велика захвалност брођана јединицама ВРС које су учествовале  у ослобађању Брода, а посебна је захвалност борцима који су  дали своје животе. Из тог разлога,истакао је Видић, Борачка организација се, заједно са локланом управом, труди  да  се  заслуге не заборављају и да се  стално треба имати на уму поштовање према  породицама погинулих бораца. Објаснио је да комплекс спомен обиљежја у Барици чини централни споменик, са три плохе на чијим странама су уклесана имена погинулих бораца  Барице, Козарске Дубице,  Оштре Луке, а поред спомен обиљежја постављене су и три спомен плоче, као и спомен плоча Петру Цвјековићу,  погинулом борцу Барице који је погинуо приликом ослобађања општине Брод, односно села Барице, а значај његове личности је и у томе што је међу првима стао у одбрану Барице и Брода.

Драгољуб Ћибић у свом обраћању евоцирао је успомене на догађаје из 1992.године, када су борци 11. козарске и 6.санске , се на подручју Костреша, Бијелог Брда и Барице водили жестоке борбе за ослобођење Брода. Изразио је и велику захвалност и задовољство због начина на који Општина Брод и Борачка организација његују традицију и пријатељство са општинама Козарска Дубица и Општра Лука.

Програм се наставио уз рецитале чланова  културно умјетничких друштава и  полагањем вијенаца. Вијенце су положили породице погинулих бораца, делегације Борачких организација и општина Брода, Козарске Дубице и Општре Луке, удружења и политичких партија. Дружење присутних се наставило узимањем освећеног кољива за покој душе погинулих бораца и уз ручак који су вриједни домаћини приредили за госте.

                                                                                                Борачка организација Брод, Dragoljub Ćibić-OBO Kozarska Dubica

Ispred Spomen sobe

Picture 245

Pomen parastos PPB Kozarska Dubica

PPB Oštra Luka

PPB Oštre L.

Spomen ploča Petru Cvjetkoviću

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to best wordpress themes, wordpress 4 themes and WordPress Themes Free