ИЗГРАЂЕНО И ОСВЕЋЕНО СПОМЕН ОБИЉЕЖЈЕ ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА МЈЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ « РИТ «

У мјесној заједници «Рит» , 25.марта 2013.године откривено је и освећено спомен обиљежје десеторици погинулих бораца Одбрамбено отаџбинског рата са подручја те МЗ.

Мјена заједница «Рит» је била једина Мјесна заједница која нема спомен обиљежје. Идеја је  потекла одавно, из Мјесне организације бораца, а обавезу изградње преузела је и идеју довела до краја Борачка организација Брод.

На споменику су уклесана имена десеторице  погинулих бораца.

Датум откривања спомен обиљежја везан је за   25. март 1992.године, када су  свирепо   ликвидирани чланови породица   Мартић и Дујанић из  ове мјесне заједнице.

Тог тужног  мартовског јутра убијени су отац и син, Андрија и Момир  Мартић и Душко Дујанић, а рањени су Мерима Момирова супруга и  Бранко Дујанић , Душков брат.

25.март је био  увод  у масовни покољ Срба који је извршен 26.марта 1992.године нападом на село Сијековац.

На приједлог сабораца из Мјесне организације бораца «В.Ж.Мишић» , Борачка организација посхумно је додијелила повеље погинулим борцима које су преузели чланови њихових породица.

Почаст погинулим борцима полагањем  цвијећа и вијенаца одали су чланови њихових породица, представници Борачке организације, представници Општине Брод, Мјесне организације бораца «В.Ж.Мишић», Удружења за тражење несталих и заробљених бораца и цивила, Основне школе «Свети сава», те политичких партија ( СДС-а, СНСД-а и ПДП-а).

Борачка организација захваљује се свима који су на било који начин допринијели да се споменик изгради:  Мјесној организацији бораца «В.Ж.Мишић» и Мјесној заједници Рит, који су били истрајни у остваривању своје идеје и жеље да својим саборцима поставе знамен, затим Општини Брод, која је препознала и подржала идеје Борачке организације, одобрила одговарајућа средства,  Министарству рада и борачко-инвалидске заштите, који су такође финансијски помогли изградњу споменика  и предузећу Борачке организације «Борац Брод»  .

Спомен обиљежје у МЗ «Рит» биће убудуће мјесто гдје ће се сваког  25.марта служити помен парастос и заједничким молитвама учинити да се не забораве синови, браћа и дјеца, који су животе дали за  мир и слободу.

Након освећења и пригодног програма , активисти мјесне организације бораца и мјесне заједнице, припремили су ручак за све присутне госте.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Themes Gallery | Thanks to best wordpress themes, wordpress 4 themes and WordPress Themes Free